Собствено Търсене

вторник, 1 декември 2009 г.

Водна кула като на Царевец – най-новото откритие в крепостта Русокастрон


Водна кула с кладенец в края на таен укрепен проход е сред най-новите открития на археолозите на древната крепост Русокастрон. Отбранителното съоръжение е с дължина около 65 м и е скрито в естествено ждрело между два скални масива в северната част на крепостта.

Вътрешната ходова пътека е с ширина 4 м, а отстрани е защитена от високи каменни стени с дебелина 2 м. Тайният проход слиза до реката.

Във вътрешността на кулата е иззидана дълбока цистерна, чието дъно стига под нивото на реката и така се поддържа постоянен воден дебит във всички сезони, обясни Цоня Дражева – ръководител на разкопките. Уникалното съоръжение е изградено още през V век, но е укрепено допълнително през ІХ-Х век.

Тайният укрепен проход за водоснабдяване е най-добре запазеното подобно съоръжение на юг от Балкана и е имал важно значение за отбраната на историческата крепост Русокастрон до втората половина на ХІV век.

Открити са и много находки, между които най-интересни са средновековни монети и оловни печати за подпечатване на кореспонденция от ІХ-ХІ в. , арбалетни стрели и керамични съдове.

Средновековната крепост Русокастро се намира на 35 км западно от областния център Бургас и на 2,5 км северно от едноименното село Русокастро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар